Artikkelin Tavoitteenamme vähentää opettajien työtaakkaa – työkaluja perusopetukseen ja lukioon kommentit https://maot.fi/2011/12/tavoitteena-vahentaa-opettajien-tyotaakkaa/ Haaveena tasa-arvoisempi ja kaikentasoiset oppilaat huomioiva matematiikan opetuksen kulttuuri Thu, 18 Apr 2013 22:32:43 +0000 hourly 1 Kirjoittaja: Pekka Peura https://maot.fi/2011/12/tavoitteena-vahentaa-opettajien-tyotaakkaa/#comment-271 Sun, 10 Feb 2013 09:57:32 +0000 http://maot.fi/_wp/?p=9#comment-271 Hei Sirkka!

Kiitos kysymästä! Näillä nettisivuilla on luettavissa, miten opetuskokeilut etenevät. Opetusmenetelmän muutos on tuonut niin hyviä uusia juttuja oppilaiden ja opettajien arkeen, että paluuta vanhaan ei enää ole. Mutta myös uusia haasteita tämä menetelmä on tuonut mukanaan. Kirjoitan niistä tarkemmin tälle sivulle helmi-maaliskuun aikana.

Kokemuksista: eräässä yläkoulussa on menetelmä otettu käyttöön seiskoilla elokuussa 2012 ja se jatkuu edelleen. Menetelmä toimii hyvin ja siellä ei enää oikeastaan voida puhua kokeilusta, vaan vakiintuneesta käytännöstä. Voit lukea siitä enemmän tästä linkistä: http://maot.fi/2013/02/koko-ylakoulun-matematiikka-omaan-tahtiin/

Vastaavanlainen opetustyyli on ollut yhdellä alakoulun opettajalla käytössään jo toistakymmentä vuotta. Hänen menetelmästään voit lukea täältä: http://maot.fi/2013/02/yksilollinen-oppiminen-alakoulussa/

Myös ainakin kaksi opettajaa on käyttänyt menetelmää tänä lukuvuonna AMK:ssa, heidän kokemuksistaan kirjoitan näille sivuille vähän myöhemmin. Mutta positiivisia kokemuksia myös heiltä olen saanut =).

Monessa lukiossa menetelmä on myös jo vakiintunut käytännöksi, mutta ainakin meidän lukiossamme (Martinlaakson lukio) se hakee vielä muotoaan. Kyselemme aktiivisesti opiskelijoiden palautetta ja teemme muutoksia menetelmään toiveiden mukaan. Paras menetelmä tuntuu tällä hetkellä olevan se, että oppilaat saavat edetä omaan tahtiin ja tehdä työtä ryhmissä opettajan kiertäessä ja auttaessa, mutta että säännöllisin väliajoin opettaja opettaa myös taululla kaikille tietyt oleellisimmat asiat. Eli sekoitetaan perinteistä opetusta tähän uuteen ajatusmalliin.

]]>
Kirjoittaja: Sirkka K. https://maot.fi/2011/12/tavoitteena-vahentaa-opettajien-tyotaakkaa/#comment-270 Sun, 10 Feb 2013 08:58:07 +0000 http://maot.fi/_wp/?p=9#comment-270 Tästä on nyt jo aika paljon aikaa kulunut. Miten opetuskokeilu on edennyt ensimmäisen kurssin jälkeen? Tekstin perusteella kokeilu oli positiivinen, miten meni kokeet, jatkuuko opetus muillakin kursseilla tällä menetelmällä edelleen?

Entäpä peruskoulu: Miten siellä onnistuttiin, opetetaanko siellä tällä tyylillä edelleen?

]]>