Artikkelin Koulut alamäessä, opettajat uupumassa? Tähän ongelmaan on olemassa ratkaisuja, mutta niihin pitää tarttua kommentit https://maot.fi/2018/09/koulut-alamaessa-opettajat-uupumassa-tahan-ongelmaan-on-olemassa-ratkaisuja-mutta-niihin-pitaa-tarttua/ Haaveena tasa-arvoisempi ja kaikentasoiset oppilaat huomioiva matematiikan opetuksen kulttuuri Thu, 04 Oct 2018 01:47:08 +0000 hourly 1 Kirjoittaja: H S Soini https://maot.fi/2018/09/koulut-alamaessa-opettajat-uupumassa-tahan-ongelmaan-on-olemassa-ratkaisuja-mutta-niihin-pitaa-tarttua/#comment-12305 Thu, 04 Oct 2018 01:47:08 +0000 http://maot.fi/?p=2340#comment-12305 Kiitos kirjoituksestasi Pekka! Ajankohtainen ja erittäin tärkeä pohdinnan paikka. Katselen nykyään suomalaista koulumaailmaa kauempaa vaikka olenkin sen sisälläkin pitkään toiminut. Kansainvälisessä koulumaailmassa oppilaan hyvinvointi ja SEL (social and emotional learning) ohjelmat muokkaavat jo nyt radikaalisti koulupäivää ja opetussunnitelman sisältöjä oppilaan hyvinvoinnin suuntaan. Tämä asia on tapetilla varsinkin rikkaissa yksityiskouluissa joissa jo entisestään ryhmäkoot ovat pieniä ja resurssit huikeat suomalaisiin kouluhin verrattuna. Olen huolissani siitä, että Suomessa edelleenkin, PISA tutkimukset saavat enemmän huomiota kuin se, että jo jokseenkin aikaisessa vaiheessa PISA tutkimusten sivutuotteena tuli esiin oppilaiden pahoinvointi koulussa. Ollaan jotenkin ylpeitä siitä, että siinä viittä vaille henkisen uupumuksen rajamailla siltikin tuotetaan hyviä oppimistuloksia tai kärjistäen, hyviä testituloksia, joita ei aina voi pitää synonyymeinä keskenään. Suomalaista koulua pidetään tehokkaana ja kustannuksiltaan edullisena, mutta rahan ei ehkä pitäisi olla ainoa mittari kun puhutaan ihmisorganisaatioista, oppimisesta, ja lasten, nuorten ja opettajien jaksamisesta. Olen samaa mieltä kanssasi, että tarvitaan rahan lisäksi ja sijaan toisenlaista ajattelua sekä koulun sisällä, että ulkoisissa ohjaavissa rakenteissa. Miten opettajuus muuttuu ja millaisia taitoja ja strategioita opettajille voisi opettaa sekä rakenteita koulupäiviin sisällyttää, jotta kohtaamiset sekä toimisivat oppilaille, että kuormittaisivat opettajia rajallisesti. Lisäksi koulupäivät ja koulun rakenteet kuten opetussuunnitelmat voisivat tukea hyvinvointia ja ihmisten kohtaamisia rohkeammin. Raha auttaa rakenteiden luomiseen, muttei välttämättä ihmisten motivaation tai työtyytyväisyyteen suoranaisesti. Toivon, että tämä keskustelu innostaa uskaliaisiin ratkaisuihin, jotka ovat, kuten mainitsit, saavutettavissa jo nykyisellään.

]]>
Kirjoittaja: Pekka Peura https://maot.fi/2018/09/koulut-alamaessa-opettajat-uupumassa-tahan-ongelmaan-on-olemassa-ratkaisuja-mutta-niihin-pitaa-tarttua/#comment-12269 Sun, 23 Sep 2018 01:02:09 +0000 http://maot.fi/?p=2340#comment-12269 Vastauksena kommenttiin Matti Sipilä.

Kiitos Matti kommentista artikkeliini!

Missä kohtaa artikkelia mainittiin, että rahaa ei tarvita? Siinähän nimenomaan alleviivasin kantani, eli että rahaa pitäisi lisätä koulutukseen merkittävästi. Sinä puolestasi listasit kommenttiisi ansiokkaasti juuri niitä syitä, miksi rahoitusta pitäisi lisätä merkittävästi ja mihin tätä rahaa olisi järkevää kohdentaa.

]]>
Kirjoittaja: Matti Sipilä https://maot.fi/2018/09/koulut-alamaessa-opettajat-uupumassa-tahan-ongelmaan-on-olemassa-ratkaisuja-mutta-niihin-pitaa-tarttua/#comment-12267 Sat, 22 Sep 2018 09:45:01 +0000 http://maot.fi/?p=2340#comment-12267 Mikä rahassa on vikana, sitä on otettu pois 700 miljoonaa arvokkaimpiin asioihin kuin koulutus. Työttömät, jotka ovat myös äänestäjiä. Sillä saa lisää avustajia ja opettajien eli ryhmäkokoja voidaan perustaa. Erityisopettajat voivat keskittyä oppilaisiinsa. Parempi terveyden hoito, myös mielenterveys. Kaikille tasapuoliset opetusvälineet, yliopisto oppilaiden ei tarvitse käydä töissä. Artikkeli oli jonkun Kokoomuslaisen ministerin kirjoittama aivan älytön idiootti voi sanoa ettei rahaa tarvita tai kai se on suunnattu kavereiden yritystukiin.

]]>