Artikkelin Muutetaan oppimisen aikataulutus oppilaslähtöiseksi ja luodaan innokkuutta ja motivaatiota tukeva koulu kommentit https://maot.fi/2014/02/muutetaan-oppimisen-aikataulutus-oppilaslahtoiseksi-ja-luodaan-innokkuutta-ja-motivaatiota-tukeva-koulu/ Haaveena tasa-arvoisempi ja kaikentasoiset oppilaat huomioiva matematiikan opetuksen kulttuuri Wed, 31 May 2017 06:47:22 +0000 hourly 1 Kirjoittaja: Miten psykologia ja matematiikka eroavat ja mitä merkitystä sillä on yksilöllisen oppimisen kannalta? | Oppimisen taidot https://maot.fi/2014/02/muutetaan-oppimisen-aikataulutus-oppilaslahtoiseksi-ja-luodaan-innokkuutta-ja-motivaatiota-tukeva-koulu/#comment-7854 Fri, 28 Aug 2015 16:32:11 +0000 http://maot.fi/?p=1648#comment-7854 […] Minusta se, mitä Pekka Peura on tehnyt matemattiikan opetuksen uudistamiseksi on hienoa. Kuulun Facebookissa ryhmään ”Yksilöllinen oppiminen ja oppimisen omistajuus”, jossa käydään keskustelua siitä, miten erilaisia yksilöllisen oppimisen sovelluksia voitaisiin kehittää eri aineisiin. Minusta Peuran tekemisessä on upeaa se, että hän on tunnistaessaan opetuksessa toistuvia ongelmia lähtenyt aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti etsimään ratkaisuja, löytänyt niitä ja osoittanut, että monet koulussa itsestäänselvinä pidetyt käytännöt eivät ole välttämättömiä tai itsestäänselviä, vaan että asioita voidaan tehdä toisella tavalla onnistuneesti. Pekan ratkaisuihin voi tutustua myös esim. Matematiikan opetuksen tulevaisuus –sivustolla. […]

]]>
Kirjoittaja: Muutetaan oppimisen aikataulutus oppilaslä... https://maot.fi/2014/02/muutetaan-oppimisen-aikataulutus-oppilaslahtoiseksi-ja-luodaan-innokkuutta-ja-motivaatiota-tukeva-koulu/#comment-1453 Sun, 23 Mar 2014 08:46:21 +0000 http://maot.fi/?p=1648#comment-1453 […]   […]

]]>
Kirjoittaja: PeuraPekka https://maot.fi/2014/02/muutetaan-oppimisen-aikataulutus-oppilaslahtoiseksi-ja-luodaan-innokkuutta-ja-motivaatiota-tukeva-koulu/#comment-1437 Fri, 14 Feb 2014 22:04:00 +0000 http://maot.fi/?p=1648#comment-1437 Vastauksena kommenttiin Kai Nurmi.

Kiitos Kai mainioista kysymyksistä! Itse asiassa tuo kysymys on sellainen, mihin en osaa vielä tässä vaiheessa kurssia vastata. Nopeimmat ovat edenneet ensimmäisen viikon aikana jo osioon 3/5, mutta osa ei ole tehnyt vielä ensimmäisen osion (1/5) nettitestiä. Itse ajattelin tehdä siten, että nuo ensimmäisten testien tehtävät olisivat ihan peruskauraa, jotta kaikkien opinnot etenisivät jollain järjellisellä aikataululla (tässä ensimmäinen testi kokonaisuudessaan kuvankaappaus kuvina: https://dl.dropboxusercontent.com/u/18828978/materiaalit/MAA4_testi_esimerkki.pdf ). Ja tosiaan vasta neljän hyväksytyn testin jälkeen kurssiarvosana alkaisi olemaan seiskan tasolla, eli neljäs testi voisi olla jo vähän haastavampi ja viides testi olisi vain heitä varten, ketkä tähtäävät kiitettävään osaamistasoon.

Mutta se on kyllä totta, että heikommat lähtötasot omaavat oppijat saattavat hyvinkin jumiutua yksinkertaiseenkin testiin. Silloin se vaatii minulta ehkä kärsivällisyyttä siihen, että en hoputa heitä eteenpäin, vaan että istun heidän vierellään pitkään ja yhdessä pohditaan, mitkä aikaisemmat taidot ovat niin puutteellisia, että tämän kurssin oppi ei mene perille, ja sitten vaan harjoitellaan ja harjoitellaan niitä perusjuttuja. Tottahan siinä sitten aikataulut venyy näiden oppilaiden kohdalla, mutta ehkä se on kuitenkin ottaa perusasiat haltuun, saada niistä onnistumisen kokemuksia ja sitä kautta vahvistaa oppilaan itseluottamusta omia matikan taitoja kohtaan. Tutkimuksen mukaan (Bloom 1984) mastery learning -menetelmän kärsivällinen noudattaminen johtaa pitkällä tähtäimellä parempiin oppimistuloksiin, joten ihan helposti en siitä aio luopua (tai niinhän mä ainakin nyt luulen).

Olen ajatellut tämän isossa mittakaavassa siten, että jos tämä menetelmä alotettaisiin lukion ekalla kurssilla (pitkä matikka), niin siinä olisi hitaimmilla oppijoilla 13 jaksoa aikaa oppia 10 kurssin sisällöt. Eli tuon verran voi hidastaa sisältöjen opinnoissa ja pysyä vielä kyydissä. Jos tuokin on liian nopea tahti, niin silloin MAB on oikeampi paikka.

Se miten tämän toteutan MAB:ssa, koska siinä ei joka jakso ole matikkaa, niin en vielä tiedä (jotain puolivalmiita ajatuksia kyllä on jo). Mutta jos tämä kokeilu menee nyt putkeen, niin laajennan sen syksyllä koskemaan myös lyhyttä matikkaa ja sitten se nähdään, minkälaisia parannuksia menetelmään pitää vielä tehdä, että se soveltuu lyhyeen.

]]>
Kirjoittaja: Kai Nurmi https://maot.fi/2014/02/muutetaan-oppimisen-aikataulutus-oppilaslahtoiseksi-ja-luodaan-innokkuutta-ja-motivaatiota-tukeva-koulu/#comment-1436 Thu, 13 Feb 2014 20:05:00 +0000 http://maot.fi/?p=1648#comment-1436 Kiitos taas mielenkiintoisesta artikkelista. Olen itse käyttänyt lukion lyhyellä matematiikalla ”kurssitenttejä”, kiitos sinulta saadun innoituksen.
Tenteissä oli muutama perustehtävä. Soveltavat tehtävät jätin loppukokeeseen. Ongelmaksi muodostui tentteihin menevä aika. Oppilas saattoi tehdä yhtä tenttiä puoli tuntia, siis 2,5h kurssista. Ja jos joutuisi uusimaan tentin niin kurssi olisi yhtä tenttimistä. Täten en enään ole vaatinut minimipisteitä tentistä. Osa oppilaista oppii vasta soveltavissa tehtävissä teorian hyväksikäytön.
Kuinka sinä toimit jos oppilas jumittuu totaalisesti tenttiin? Annatko periksi Mastery learning-ideasta vai vietkö kädestä pitäen läpi tentin?

]]>