Artikkelin ”Haluamme konkretiaa!” – kysymyksiä ja vastauksia maot-menetelmästä kommentit https://maot.fi/2013/12/haluamme-konkretiaa-kysymyksia-ja-vastauksia-maot-menetelmasta/ Haaveena tasa-arvoisempi ja kaikentasoiset oppilaat huomioiva matematiikan opetuksen kulttuuri Sat, 11 Jan 2014 22:16:00 +0000 hourly 1 Kirjoittaja: Marko Mäenpää https://maot.fi/2013/12/haluamme-konkretiaa-kysymyksia-ja-vastauksia-maot-menetelmasta/#comment-1417 Sat, 11 Jan 2014 22:16:00 +0000 http://maot.fi/?p=1491#comment-1417 Ensimmäinen viikko takana. Huolimatta siitä, että oppilaille jakamissani tehtävätaulukoissa on ollut puutteita ja ohjeistuksessakin on ollut epäröintiä, niin hyvältä vaikuttaa. Oppilaat ovat tarttuneet työhön todella hyvin ja pienryhmien työrauha toimii. Aikaa on paljon enemmän kiertää opettamassa ilman teoriamonologejani ja ehdin todella pysähtyä välillä pidemmäksikin aikaa hyvällä omalla tunnolla, koska koko ajan tapahtuu. Parasta on juuri tekemisen ilmapiiri luokassa. Päätin vielä, että kurssikoe pidetään, ettei muutos tunnu liian rajulta (itselle?) ja koska kokeen pistehyvityksestä saa hyvän porkkanan tehtävien tekemiseen.
Tein yhden värityskartan koko kurssin ajalle mutta tehtävätaulukot teen jokaiselle n. 2 viikon jaksolle ja mietin parhaillaan noiden pienien testien tekemistä.

Käytän opettajan opasta tarkistuskirjana mutta siinä ei tietenkään ole välivaiheita. Nyt geometrian kurssilla se ei ole ongelma mutta jatkossa pitäisikö minun laskea tehtävistä tarkistusversiot välivaiheineen? Vai onko parempi, että vastauksesta näkee sen ettei vastaus ole oikein ja siitä alkaa virheenhakuprosessi, joka voi johtaa jumiin, jonka sitten käyn tarvittaessa avaamassa?

]]>
Kirjoittaja: Marko Mäenpää https://maot.fi/2013/12/haluamme-konkretiaa-kysymyksia-ja-vastauksia-maot-menetelmasta/#comment-1406 Fri, 13 Dec 2013 22:52:00 +0000 http://maot.fi/?p=1491#comment-1406 Kiitos Pekka ja Min Ski. Tuo huomio ryhmien muodostamisesta oli hyvä, koska itsekin vähän murehdin pelkästään osaamiseen perustuvista pienryhmistä.Toimiva ryhmä on niin monesta asiasta kiinni. Näistä vastauksista ja kommentista oli apua. Pari irtopalaa ja muutama puuttuvaa loksahtivat osaksi kokonaisuutta, jonka varaan voisi ehkä jo tammikuussa heittäytyä. Silloin alkaa varmasti myös syntyä lisäkysymyksiä.

]]>
Kirjoittaja: Min Ski https://maot.fi/2013/12/haluamme-konkretiaa-kysymyksia-ja-vastauksia-maot-menetelmasta/#comment-1404 Fri, 13 Dec 2013 07:06:00 +0000 http://maot.fi/?p=1491#comment-1404 Läheisen yläkoulun ope vastaa… Meillä on sovittu rehtorin kanssa, että ops toteutetaan kolmessa vuodessa, ei kursseittain. Vapauttaa hirveästi resurssia, tukea tarvitaan eteenkin alkuun ja siellä se eteneminenkin saattaa olla hidasta. Ja on niitä, jotka eivät pääse siihen mukaan ollenkaan. Tällöinkin pitää uskaltaa lähteä oppilaan tasolta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että meillä on seiskalla, oppilaita, jotka harjoittelevat kymmenen ylitystä, paikkajärjestelmää ja kertolaskua. Ja osalla oman toiminnan ohjaus on niin heikkoa, että ope tarvitaan viereen aluksi. Mutta eka tavoitehan voi olla se, että itsenäisesti pystyy päättämään mitä opiskelee ja tekee tavoitteensa, vaikka vain yhden tehtävän. En tekisi omalla kokemuksellani liian tiukkoja oppimispolkuja. Mitä enemmän valinnanvapautta, sitä varmemmin jokainen löytää itselleen sopivan työmuodon ja tekee oppitunnilla juttuja, jotka liittyvät matematiikkaan. Tällöin huomaat, että kurssikoe on mahdoton toteuttaa. Itsearviointi ja keskustelu toimivat paljon paremmin. Opit kyllä tuntemaan, mitä oppilaat osaavat. Pidä siis ryhmistäsi kiinni! Ja uskalla olla palaamatta vanhaan systeemiin, vaikka mieli välillä tekisi.

]]>