Artikkelin Kokemuksia pienryhmäopiskelusta Kuopion Lyseon lukiossa – onnistumisen elämyksiä, osa 7! kommentit https://maot.fi/2013/02/pienryhmaopiskelu-kuopion-lyseon-lukiossa/ Haaveena tasa-arvoisempi ja kaikentasoiset oppilaat huomioiva matematiikan opetuksen kulttuuri Thu, 18 Apr 2013 22:15:12 +0000 hourly 1 Kirjoittaja: Makarios Lehtimäki https://maot.fi/2013/02/pienryhmaopiskelu-kuopion-lyseon-lukiossa/#comment-354 Wed, 17 Apr 2013 20:02:06 +0000 http://maot.fi/?p=953#comment-354 Kuopion Lyseon pitkäaikaisena filosofian opettajana kommentoin mieluusti opetusmenetelmää, jota Paavo heiskanen on käyttänyt, koska se idealtaan vastaa itseohjautuvuuden näkemystä myös filosofian osalta. Olen vakuuttunut siitä, että omaehtoinen tiedonhankinta on tärkeää, mutta sen pitää tapahtua mielestäni pääsääntöisesti kotona. Filosofian tunnit ovat sitä varten, että opettaja ohjailee opiskelijoiden ajattelua kuhunkin teemaan ja yrittää saada ajattelun liikkeelle. Siihen on monia välineitä: interaktiivinen pohdiskeleva aiheen käsittely, jatkuva kontakti opiskelijoihin, aiheen käsittely pienryhmissä, videot käsiteltävästä aiheesta, filosofien tekstit analyysin kohteena jne. Kun ajattelu saadaan liikkeelle tunnilla luokassa, se parhaimmillaan synnyttää jatkokeskustelun välitunnilla, kotona tai kaveripiirissä ja antaa aiheen ryhtyä lukemaan lisää sekä kirjoittamaan perusteltua tekstiä kotiesseen tai oppimispäiväkirjan muodossa. Filosofia palvelee näin nuoren ihmisen oman ajattelun kehittymistä. Se auttaa huomaamaan ja oivaltamaan mahdollisuuksia, joita ei ole aiemmin tiedostanut. Se antaa välineitä ihmisen kasvuun itsenäiseksi vastuulliseksi yhteiskunnan jäseneksi, jolla on perustellut näkemykset ja vertailukohteita erilaisten teoreettisten ja käytännöllisten mallien tuntemuksen ansiosta.

]]>
Kirjoittaja: Piia Nissinen https://maot.fi/2013/02/pienryhmaopiskelu-kuopion-lyseon-lukiossa/#comment-285 Tue, 26 Feb 2013 20:50:39 +0000 http://maot.fi/?p=953#comment-285 ”Osa opiskelijoista koki palautteiden perusteella, että kurssissa ei opetettu. He eivät kokeneet teorian opiskelua videoiden avulla ja opettajan henkilökohtaista ohjausta laskuharjoituksissa opettamiseksi vaan kaipasivat palautteissa ”kunnon opetusta”.” Tämänsuuntaista palautetta itsekin sain, kun kokeilin kisällioppimista viime vuoden 5. jaksossa MAA10-kurssilla. Vähän hassua on, että usein nämä samaiset opiskelijat eivät ole katsoneet videoita juurikaan, eli he eivät ole käyttäneet hyväksi edes sitä opetusta, joka heille on järjestetty klikkauksen päähän. Itse tulkitsin tilanteen niin, että tällainen opiskelija on aiemmin kenties hengaillut oppitunnilla ja jossain kohti ehkä saattanut jaksaa kuunnella opettajan tarinoita hetken, jolloin hän on voinut jotain oppia tai ainakin on kuullut matematiikkaa. Nyt kun opetusta ei pakkosyötetty luokan edestä käsin, vaan se olisi pitänyt itse katsoa koneelta tai vaikka kysyä siltä samalta opettajalta tunnilla, niin se tuntui jo liian suurelta ponnistelulta.

Ratkaisu tällaiseen ei mielestäni automaattisesti todellakaan ole luokkaopetuksen lisääminen, vaan se, että mietiään, miksi opiskelija ei katso videoita tai saa luettua oppikirjaa itsekseen. Itseohjautuvuus ja motivaation herättäminen ovat isoja haasteita ja opiskelun oppiminen vaatii harjoittelua, joten näitä tulee mielestäni myös opettaa ja oppia. Tämän takia tarvitaan mielestäni myös muita kuin perinteisiä kirjan tehtäviä tukemaan oppimaan oppimista. Oppimismenetelmän muutos on myös niin iso, että se voi vaatia melkoisesti aikaa, jotta opiskelija oppii uusille tavoille. Yksi kurssi saati muutaman oppitunnin mittainen kokeilu ei tämän takia mielestäni kerro vielä koko totuutta.

Sitten siinä kohtaa, jos on opiskelijoita, jotka ovat katsoneet kaikki videot ja lukeneet kirjaa ja silti kokevat, että opetusta pitäisi olla enemmän, niin tällöin tulee miettiä, tulisiko opetusta todella olla enemmän. Luokan edessä tapahtuva opetus voi myös tässä oppimismenetelmässä keskittyä minusta hieman eri asioihin kuin normaalisti, eli keskittyä juuri suurempiin ajatuksiin/kokonaisuuksiin mekaanisten yksityiskohtien toistamisen sijaan.

Ajatuksia herättäviä kokemuksia kokonaisuudessaan Kuopion suunnalta, toivottavasti näitä saadaan lisää.

]]>